radiokiller.ro logo

Jazzul, în raport cu lumea muzicii

saxophone

În ziua de astăzi, muzica jazz este privită ca un stil de nișă, nefiind o categorie dedicată pentru audiența generală. Deși nu este printre cele mai populare genuri, muzica jazz are totuși o istorie fascinantă și plină de surprize. Deși definiția jazzului este mai dificilă, multă lume face referire către legendarul Louis Armstrong. Jazzul este în esența sa ceva unic, având o variație mare și numeroase combinații cu alte stiluri. De asemenea, acesta se bazează extrem de mult pe improvizație, spre deosebire de toate celelalte. În majoritatea cazurilor, piesele de jazz sunt ritmice și au anumite impulsuri numite swing și note numeroase de blue.

Istoria și evoluția jazzului

Nașterea muzicii jazz a avut loc în Statele Unite ale Americii, chiar la sfârșitul secolului XX, începutul secolului XXI. Orașul natal al acestuia era New Orleans, din statul Louisiana, un oraș port care unea multe rute comerciale. Din acest motiv, petrecerile și seratele dansante erau un prilej fantastic pentru artiștii de culoare să exerseze muzica lor. Muzicienii din acea zonă exersau diferite stiluri, iar acolo s-au reunit nu numai cântecele europene, dar și celebrul blues american. Astfel, alături de stilurile și ritmurile sud-americane, a luat naștere jazzul. Cel mai renumit cântăreț, mai exact trompetist, era Louis Armstrong, care mai târziu a ajuns să concerteze în marele Chicago.

Cu timpul, tehnologia a evoluat iar melodiile au ajuns înregistrare, permițând și mai multor oameni să se bucure de muzică. Astfel, celebrele solo-uri ale lui Armstrong au ajuns să fie ascultate. Pline de energie, piesele lui de jazz au ajuns ulterior să influențeze diverse trupe și grupuri de cântăreți din perioada anilor 1930. În funcție de zonele unde a ajuns, jazzul a căpătat noi și noi inflexiuni. Astfel, principalele stiluri de jazz care au apărut au fost work song, New Orleans Jazz, Chicago Style și Bebop. În spațiul României, anii ‘20 au marcat apariția stilului acolo. Ulterior, în școlile de muzică din țară se studiază și acest stil, datorită implementărilor de la Ministerul Educației.

Cei mai influenți artiști de jazz

Cu siguranță, cel mai important aspect pe care îl are un cântăreț de jazz este vocea sa. Cu ajutorul ei, artiștii pot crea pe loc adevărate opere. Însă și intrumentiștii au un aport masiv în evoluția acestui gen muzical. Iar în evoluția la nivel mondial, următorii artiști au avut cel mai mare aport.

Louis Armstrong

Astăzi, acesta poate fi numit cu lejeritate părintele creator al jazzului. Atunci când oamenii își imaginează un cântăreț de jazz, nu este nimic mai iconic decât Louis cu trompeta sa. De asemenea, muzica lui Armstrong nu se baza doar pe melodicitatea sa cât și pe prezența sa scenică, care era una umoristică și veselă.

Frank Sinatra

Artistul a început să devină popular în lumea artelor în perioada swingului, însă a avut un mare avânt pe scena filmelor muzicale, precum „Happened in Brooklyn” și „Ballgame”.

Ella Fitzgerald

În istoria jazzului, Ella a fost încă de la început remarcată pentru muzicalitatea ei vocală absolut deosebită. Aceasta a fost asemuită cu cea a cântăreților de bobop. Însă în timp, Ella a dezvoltat stilul ei special, ajungând la imitarea anumitor intrumente cu vocea ei. Cariera lui Ella Fitzgerald a fost una destul de longevivă, care s-a întins pe mai mult de 60 de ani. În tot acest timp, ea a rămas de neegalat, prin timbrul vocal absolut spectatulos.

Nat „King” Cole

Înițial, Nat și-a început cariera de artist de jazz ca pianist, ulterior începând să își folosească vocea. Cele mai mari influențe în stilul lui au fost rock’n’roll-ul ți muzica tradițională americană. Însă nimic nu se putea compara cu vocea lui de bariton, atât de copleșitoare.

Cele mai populare albume de jazz

Pentru persoanele amatoare în a descoperi mai multe despre jazz, următoarele albume au fost atent selecționate. Acestea reprezintă cele mai spectaculoase și populare compoziții jazz, care au influențat la rândul lor mulți alți creatori de muzică:

  • Ella and Louis again – Ella Fitzgerald în colaborare cu Louis Armstrong. Acești doi mari titani ai jazzului s-au reunit pentru a crea o adevărată operă, în anul 1957. De asemenea, albumul a stat ca influență majoră pentru Porgy & Bess, apărut la un an distanță. Acest album se înfățșează ascultătorilor ca o converație jucăuță între 2 prieteni, acompaniată desigur de o orchestră pe măsură.
  • Blue Train – John Coltrane. Folosindu-se de sunete create de el, Coltrane a creat acest album de căpătâi în istoria jazzului. În anul 1958, acest album a devenit un reper pentru toți muzicienii pe plan internațional.
  • Portrait in Jazz – Bill Evans. Acest album a fost lansat în anul 1960 și este o referință și un album perfect pentru iubitorii de trio de pian. De asemenea, pentru acest album, Evans a pregătit cel mai mic și restrâns ansamblu de jazz. Astfel, instrumentele utilizate la crearea acestui album sunt doar pianul, basul ți tobele.
  • Jazz at Massey Hall – Cvintet. Deși nu este o trupă la fel de populară ca restul numelor de mai sus, grupul muzical Cvintet era alcătuit din muzicieni solo reunumiți. Astfel, acest album a fost un eveniment unic care a avut lor la Massey Hall în Toronto, 1953, pentru a marca interacțiunea acestor muzicieni. Participanții acestui proiect, Charlie Parker, Dizzy Gillespie, Bud Powell, Charles Mingus și Max Roach au reușit să creeze un blend perfect de jazz modern.

Concluzie

Jazzul, cu toate că de multe ori este un stil improvizat și nonconformist, reușește să aducă multiple beneficii pentru sănătatea mentală. De asemenea, toate aceste titluri de albume sunt perfecte pentru o audiție specială, pentru fanii și admiratorii acestui gen. În ciuda vieții destul de dificile pe care au avut-o acești muzicieni, ei au reușit să compună piese cu adevărat iconice, care au creat acest stil de muzică spectaculos.